Särkilahden bussikaupunginosa

OSOITE: Särkilahdenkatu 6, 70700 Kuopio, Finland

SUUNNITTELIJA: Kaavatoteutus, useita suunnittelijoita

RAKENNUSVUOSI:

Särkilahti  on pieni bussikaupunginosa, jonka kaupunkiarkkitehtuurin perustana on  hyvä toiminnallinen rakenne, korttelien tiivis ryhmitys ja asuntokannan monipuolisuus. Keskeistä on myös rakennusten hyvä arkkitehtuuri ja asettuminen vaihtelevaan maastoon, kaupunkiympäristön viihtyisyys sekä luonnon läheisyys.

Erityisiä joukkoliikennekaupungin piirteitä kaupunkiarkkitehtuurille antaa valoisa pieni  keskusaukio, johon leikkipuisto, bussipysäkit ja lähikauppa kytkeytyvät. Omaleimaisuutta  antaa keskeinen bussikatu ja maisemaan sopeutuva bussisilta.  Silta kytkee alueen viereiseen bussikaupunginosaan, yhdistää rantapuistot, tarjoa näkymiä hienoon järvimaisemaan ja houkuttelee virkistysliikkumiseen.

Suunnittelu

Alue suunniteltiin vuoden 1994 kaupunkirakennesuunnitelman ”Sormimallin” mukaisen osayleiskaavan ja asemakaavojen puitteissa vuosina 1995-98. Eri sektorit ja suunnittelutasot kytkettiin toisiinsa vuorovaikutteisesti niin, että kaikki eteni nopeasti ilman valituksia. Osasyleiskaavan, bussikadun ja kaupunkiarkkitehtuurin perusratkaisujen suunnittelun ohjasi arkkitehti Leo Kosonen. Keskeisiä alueen suunnittelijoita olivat arkkitehdit Kari Uotila ja Martti Lätti, liikenne-insinööri Aarno Lietola sekä useat katu-, puisto- ja erityissuunnittelijat. LT-konsulttien Liisa Ilveskorpi osallistui bussikadun hahmon suunnitteluun. Rakennukset suunniteltiin vuorovaikutteisesti kuopiolaisissa toimistoissa.

Kaupunginosa rakennettiin ohjattuna hankkeena  kaupungin maalle vuosina 1999-2003. Kaupunginosa on Kaupunkikudosten teoriaan (Urban Fabrics) kytkeytyneen ”Kuopion mallin” pilottialue ja hyvä kansainvälisen tason esimerkkikohde.

Sijainti