Pyörö, Petosen keskusta

OSOITE: Pyörö, Kuopio, Finland

SUUNNITTELIJA: Aluekokonaisuus, useita suunnittelijoita

RAKENNUSVUOSI: 1985 alkaen

Pyörö on Petosen alueen keskusta. Se on monipuolinen bussikaupunginosa ja alakeskus. Alueen pääkatu sisältää vanhoja kaupunkiaiheita toreineen, puoliumpikortteleineen ja päätteineen. Pääkadun kanssa risteilee jalankulkuakseli, joka alkaa Litmasen lammen kaupunginosapuistosta ja kulkee Koulutorin, Vapauden Aukion ja Pyöröntorin kautta. Jalankulkuakselin pohjoispäässä on kallioon louhittu uimahalli-jäähalliyhdistelmä (Eero Koivisto, Mikko Etula 1996). Pyöröön kytkeytyy kerros- ja rivitalokortteleita sekä  laajat omakotialueet. Kaupunkiarkkitehtuurin perustana on alakeskuksen rakennusten monipuolisuus ja hyvä arkkitehtuuri. Erityisen kaupunkimaisen hahmon antaa rakennusten ryhmitys esplanadin varteen sekä toriakselille.

Suunnittelu

Lähtökohtana olivat Pyörön arkkitehtuurikilpailun voittaneet ehdotukset (R. Helminen ja O. Elo, 1985), joiden pohjalta kaupungin kaavoitusyksikkö ja arkkitehti Reino Helminen laativat alueen kokonaissuunnitelman. Hankkeen etenemisen ja kaupunkiarkkitehtuurin suunnittelun ohjasi arkkitehti Heikki Tegelman. Vuonna 1992 Petosen alueelle myönnettiin SAFA-palkinto.

Pyörön keskuskorttelin suunnittelukilpailun 1985 voittivat arkkitehdit Paula Huotelin ja Matti Kärkkäinen, ja he myös suunnittelivat keskustakorttelia reunustavan seurakuntatalon (1999) ja nuorisokeskuksen(2003). Pyörönkaaren päätteinä toimivat itäpäässä Pelastusopisto, (Heikkinen ja Komonen 1992) ja länsipäässä Niiralan kulman asuntoryhmä (Kai Wartiainen).

Sijainti