Pihlajanlaakso, uusi bussikaupunginosa

OSOITE: Poukamankatu 4, 70340 Kuopio, Suomi

SUUNNITTELIJA: Aluekokonaisuus, useita suunnittelijoita

RAKENNUSVUOSI: 1994 alkaen

Pihlajalaakso  on pieni bussikaupunginosa, jonka kaupunkiarkkitehtuurin vahvuutena on hyvä toiminnallinen rakenne, korttelien tiivis ryhmitys, rakennusten hyvä arkkitehtuuri, kaupunkiympäristön viihtyisyys sekä liittyminen luonnonmetsään, lampimaisemaan ja Puijon virkistysalueisiin. Asunnoista on lyhyt kävelyetäisyys lähimyymälään, pikku aukiolle, leikkipuistoon ja päiväkotiin, useimmista asunnoista myös bussipysäkeille. Kaupunginosa kytkeytyy viereisen kaupunginosan bussireittiin, ja  katuverkko mahdollistaa myös alueen sisällä kulkevan bussireitin. Kaupunginosa rakennettiin ohjattuna hankkeena  kaupungin maalle vuosina 2011-15.

Kaupunkiarkkitehtuurille antaa erityistä ilmettä monimuotoisten korttelien asettuminen vaihtelevaan rinteeseen sekä itäreunan korttelien porrastuva arkkitehtuuri, joka yhdessä melumuurin kanssa suojaa alueen moottoritien melulta.

Suunnittelu

Alue suunniteltiin vuoden 1994 kaupunkirakennesuunnitelman ”Sormimallin” mukaisen osayleiskaavan ja asemakaavojen puitteissa vuosina 1996-2011. Osasyleiskaavoituksen ja asemakaavavaiheen perusratkaisujen suunnittelun ohjasi arkkitehti Leo Kosonen. Asemakaavan laativat arkkitehdit Antti Gävert ja Martti Lätti yhdessä kaupungin muiden suunnittelijoiden sekä  rakennuksia suunnitelleiden arkkitehtien kanssa.

Sijainti