Kuopion kaupunginteatteri

Niiralankatu 2, Kuopio, Suomi

SuunnittelijaHelmer Stenros, Risto-Veikko Luukkonen

Rakennusvuosi1963

Kuopion modernistinen kaupunginteatteri on rakennettu 1960-luvulla Helmer Stenrosin ja Risto-Veikko Luukkosen suunnitelmien mukaan. Teatteritalon peruskorjaus- ja laajennushanke valmistui vuonna 2014. Laajennusosa käsittää uuden monikäyttösalin sekä uudet huolto- ja logistiikkatilat, puvustamon sekä varasto- ja tukitiloja. Peruskorjaus- ja rakennushankkeen suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto ALA: Antti Nousjoki, Juho Grönholm, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston.

Ainoa Kuopion keskustaan päin näkyvä muutos peruskorjauksen jäljiltä on teatteritornin korottaminen. Neljän metrin korotus oli tarpeen tornin nostintekniikan uusimisen takia. Lasilankuilla vuorattu korotus erottuu alkuperäisestä rakennuksesta materiaalimaailmansa osalta. Valaistu torni myös toimii näyttävänä, pimeässä hohtavana majakkana ohjaamassa yleisöä kohti teatteria. Itse laajennusosa on vaalea, volyymiltaan suorakulmainen massa, joka liittyy vanhaan rakennukseen lyhyen sivunsa kautta. Myös uusi sali liittyy vanhaan näyttämöön suoraviivaisesti: kahden salin lavojen logistiikka on näin saatu optimoitua. Lämpiötilaa on jatkettu uuteen saliin päin siltamaisen osan avulla. Lämpiölaajennuksen alapuolella sijaitsee uusi ulkoilma-auditorio.

Alkuperäinen pääsisäänkäynti ja ala-aula palvelevat molempia saleja.
Laajennuksen materiaali- ja värivalinnat heijastelevat vanhan rakennuksen materiaaleja: muun muassa alkuperäisiin ruskeisiin terrakottalevyihin viitataan saman sävyisillä kupariosilla. Lämpiötilojen keltainen kokolattiamatto on myös alkuperäisen värityssuunnitelman mukainen. Laajennusosaan lainatut valkobetonipinnat on rypytetty veistoksellisen kolmiulotteisiksi.